De la mare, la munte

drumetie

Explorează Ceahlăul

Ceahlaul merita explorat in totalitate, intrucat frumusetile sale sunt unice si peisajele pe care le dezvaluie de la diferite altitudini sunt uluitoare. Majoritatea traseelor marcate dureaza pana la 4 ore, asadar le puteti parcurge intr-o zi fara sa fie nevoie sa ramaneti pe munte. Trebuie sa stiti ca pe Ceahlau nu exista trasee rutiere pana in varf, nici teleferic sau telecabina, asa ca drumetiile se fac la pas; echipati-va corespunzator si fiti pregatiti pentru vreme schimbatoare. Va recomandam cateva circuite cu popasuri in punctele cheie ale masivului.

Sursa: https://www.romania-travel-guide.com/atractii/la-munte/muntii-ceahlau.html Scris de Andreea Bertea

Recomandarea noastră

Combină Relaxarea cu o Carte

*Alege să susții inițiativa acestui website. Prin accesarea link-ului din butonul de mai sus dacă o sa realizați o comandă noi vom primi o mică parte din valoarea comenzii ca și comision. Costul produselor nu se schimbă.

TRASEE TURISTICE

Traseul Cabana Izvorul Muntelui – Curmatura Lutu Rosu – Piatra cu Apa – Detunatele – Cabana Dochia (3h 30min, dificultate medie).

Drumul urmeaza malul stang al paraului Izvorul Muntelui, intr-un urcus relativ usor. Apoi poteca isi schimba directia si pe cateva serpentine panta se accentueaza. La o distanta mica se gaseste un loc amenajat pentru popas, intr-o zona de foioase, unde poate fi zarit cerbul. De aici cuprindeti cu privirea valea Izvorului Muntelui, Piatra Lata a Ghedeonului si Ocolasul Mare. Trecand de rezervatia Polita cu crini, drumul trece printre blocuri mari de calcar, apoi iese intr-o poienita, la Piatra cu apa. Urcusul devine mai dificil pana la Detunatele, insa Cabana Dochia este la o aruncatura de bat, dupa o zona de jnepenis si molizi.
Traseul Cabana Izvorul Muntelui – Curmatura Lutu Rosu – Paraul Izvorul Alb – Stanca Dochiei – Jgheabul cu hotar – Cabana Dochia (4h, dificultate medie).

Traseul ofera panorame deosebite spre varful Toaca si Panaghia si trece printr-o bolta de frunzis, fiind insotit de apele limpezi ale paraului. La Jgheabul cu hotar veti vedea sculptat in stanca un vultur cu aripile intinse, pe care locuitorii l-au numit “Vulturul lui Traian”.
Traseul Cabana Izvorul Muntelui – Poiana Maicilor – Claile lui Miron – Ocolasul Mic – Cabana Dochia (4h 30min, dificultate medie).

Acest traseu este recomandat in special vara si toamna, cand floarea de colt si sangele voinicului dau culoare padurii. Din diferite puncte se vad Ocolasul Mare si Toaca, drumul trecand pe langa siluetele multor stanci cu forme unice.
Traseul statiunea Durau – Cabana Fantanele – Piatra Lata – Sub varful Toaca – Cabana Dochia (3h 30min, dificultate medie).

Din Durau se urca printr-o padure de molid si fag, pe pante mai domoale sau mai dificile pana la Cabana Fantanele. De aici traseul continua pana la Curmatura Piatra Lata si Pietrele lui Baciu, urcand apoi printre jnepeni si ienuperi, ajungand la baza stancii Panaghia. Depasind baza varfului Toaca, veti avea inaintea ochilor Ocolasul Mare.
Traseul Statiunea Durau – Poiana Viezuri – Piatra Lata – Cascada Duruitoarea – Poiana Scaius – Polita cu Arinis – Curmatura Piciorul Schiop – Cabana Dochia (5h, dificultate medie).

Acest traseu este unul istoric, fiind printre primele marcate in masivul Ceahlau. Drumul trece prin Poiana Cailor si prin mai multe vai mici scaldate de parau pana la cascada Duruitoarea. Dupa un popas facut aici, poteca ajunge in Poiana Scaius, pe urma urca pe sub Piatra Ciobanului pana la marginea golului alpin. In Curmatura Piciorul Schiop, altitudinea atinge 1765 m, inaltime de la care se vede Hasmasul atunci cand este senin. Traseul nu este recomandat iarna, intrucat pantele abrupte si gheata formata creeaza dificultati in urcare.
Traseul Satul Neagra – varful Neagra – Curmatura Varatec – Poiana Maicilor – Claile lui Miron – Cabana Dochia (6-7h, dificultate medie).

Drumul alterneaza urcusuri domoale si coborari, paduri cu izvoare reci si limpezi si poienite pana la cabana. Aici puteti instala cortul pentru a ramane peste noapte.
Traseul Comuna Bicazul Ardelean – Telec – confluenta Bistrelor – Curmatura “La Scaune” – Curmatura Stanile – Curmatura Piciorul Schiop – Cabana Dochia (6h 30min, dificultate mare).

Pe acest traseu, in Poiana Stanile si Curmatura Varatec pot fi intalnite vipere, insa incindentele de acest gen au o frecventa redusa. O surpriza placuta puteti avea pe peretele Ocolasului Mare, unde isi face cuib fluturasul de stanca, atat de rar vazut.
Sursa: https://www.romania-travel-guide.com/atractii/la-munte/muntii-ceahlau.html Scris de Andreea Bertea
bicajel
PODUL SUSPENDATsursa: https://www.hoinarind-prin-romania.fotoiustin.ro/cheile-bicajelului-podul-suspendat/

Cheile Bicajelului

Descoperă Cheile Bicăjelului, un tărâm unde aventura se împletește cu frumusețea naturală. În inima acestui peisaj pitoresc, te așteaptă un pod suspendat care îți va oferi o priveliște de neuitat, de la o înălțime amețitoare.

Dacă ești în căutarea unei provocări, urcă mai sus, depășind Turnul Negru, un punct de observație care îți deschide o panoramă asupra întregii zone. Aici, vei găsi un refugiu sau o cabină panoramică situată pe Piatra Poienii, un loc de unde poți admira în tihnă măreția Pietrei Altarului, aflată de partea cealaltă a stâncilor.

Cheile Bicăjelului sunt o destinație de vis pentru cei care iubesc natura și aventura, oferind un peisaj sălbatic și impresionant. Traseul, marcat cu bandă galbenă, străbate Cheile Bicazului, una dintre cele mai frumoase zone carstice din România. Cheile Bicăjelului, mai puțin cunoscute turiștilor, sunt sălbatice și la fel de frumoase.

Zona oferă și alte atracții, cum ar fi Poiana Vărăriilor, un loc ideal pentru un picnic în aer liber. Nu uita să îți aduci binoclul, deoarece zona este bogată în specii de păsări și animale sălbatice.

Așadar, dacă ești în căutarea unei experiențe unice, pline de aventură și frumusețe naturală, Cheile Bicăjelului sunt destinația perfectă. Te așteptăm să descoperi minunățiile pe care le oferă această zonă!

Explorează zona

Zona cuprinde multe alte bijuterii culturale ce merită experimentate și văzute. Caută o cazare pe placul tău și încearcă să te integrezi în peisajul de basm.

Locuitorii din zonă sunt foarte prietenoși cu turiștii și sunt mereu gata să ajute cu orice nevoie.

Locuitori amabili

Pensiuni de Top

Agrement

Restaurante exceptionale